PEDIA

Αρχική » Το Πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα

cropped-logo-me-diafaneia-pisw.pngΣτο πλαίσιο του Ευρωπαϊκούς Έτους Ενεργού Πολίτη 2013, φιλοδοξούμε την ανάπτυξη ενός σχεδίου για την προώθηση του ενεργού πολίτη σε κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερες ανάγκες και κυρίως στα άτομα με αναπηρίες. Το πρόγραμμα ονομάζεται PEDIA: Participation Equality for the Development of Inclusion Ability με αναφορά στην ελληνική λέξη «Παιδεία» της οποίας η έννοια είναι κάτι παραπάνω από «εκπαίδευση» όπως συνηθίζεται να ταυτίζεται με την αγγλική λέξη «education». Συγκεκριμένα το πρόγραμμα στοχεύει στη έρευνα καλών πρακτικών και εμπειριών σε επίπεδο Ευρώπης, από την συμμετοχή ΑμΕΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης η οποία πλήττει σημαντικά τα ΑμΕΑ και πριν από τις εκλογές του 2014 για τοπική αυτοδιοίκηση και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στόχο έχουμε α) μία καταγραφή της συμμετοχής των ίδιων των ΑμΕΑ στα όργανα λήψης αποφάσεων και β)ενημέρωση των πολιτών για την θετική επίπτωση της ισότιμης αντιπροσώπευσης όλων των κοινωνικών ομάδων στην τοπική και Ευρωπαϊκή κοινωνία.

Η μαθησιακή διάσταση των συμμετεχόντων από την Τουρκία και την Ελλάδα θα επιτευχθεί μέσα από δύο τετραήμερα εθνικά εργαστήρια (ένα στην Ελλάδα και ένα στην Τουρκία), στα οποία οι νέοι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τους συμπράττοντες δημοτικούς φορείς, θα καταρτιστούν για τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο και θα συζητήσουν το θέμα της αντιπροσώπευσης των ΑμΕΑ στον μηχανισμό αυτό.

Η ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών θα επιτευχθεί με δύο διεθνικά εργαστήρια: ένα θα φιλοξενηθεί από τον Δήμο της Σμύρνης στην Τουρκία και το δεύτερο από το Γραφείο Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα με ενημέρωση των νέων συμμετεχόντων για τις Ευρωπαϊκές πολιτικές για ΑμΕΑ και την συμβολή και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι νέοι θα εργαστούν επίσης για την εκπόνηση μίας επιστημονικής μελέτης η οποία θα συνοψίζει όλες τις καλές πρακτικές που συναντώνται στην Ευρώπη σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, εθνικό και ευρωπαϊκό κάνοντας χρήση της βιβλιοθήκης και του υλικού που διαθέτει το Γραφείο Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στο μέσο διάδοσης που επιλέξαμε το οποίο θα είναι ένα κόμικ. Το κόμικ θα περιγράφει με εικονογραφίσεις και καθημερινή γλώσσα τα επιτεύγματα του ήρωα με κινητικές δυσκολίες στην βελτίωση του τόπου όπου μένει. Η ιστορία θα είναι εμπνευσμένη από αληθινές ιστορίες τις οποίες θα συλλέξει η ομάδα εργασίας. Το κόμικ θα μοιραστεί σε δήμους και σχολεία προκειμένου να ενημερώσει για τις πολιτικές ικανότητες των ΑμΕΑ και να ορίσει τον ρόλο τους στην κοινωνία. Για την υλοποίηση και την διάχυση του προγράμματος θα είμαστε σε στενή συνεργασία με τα δύο ειδικά σχολεία της Αττικής.

Στην Αθήνα το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα υλοποιηθεί επίσης μία τελική ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Κάλεσμα θα γίνει σε νυν και υποψήφιους Ευρωβουλευτές, οργανώσεις νέων και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ημερίδα αυτή θα μας δώσει την δυνατότητα διάχυσης και αξιοποίησης από τους τελικούς ωφελημένους του σημαντικού υλικού που θα προκύψει από το πρόγραμμα.