PEDIA

Στο πλαίσιο του προγράμματος PEDIA: Ισότητα Συμμετοχής για την Ανάπτυξη Ικανότητας Ένταξης, υλοποιήθηκε τριήμερο εργαστήριο στο Δήμο Ιλίου με την συμμετοχή του Δήμου Ιλίου και του Νομαρχιακού Αθλητικού Σωματείου Τυρταίος.

Την πρώτη μέρα του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείου Ιλίου με την παρουσία της ομάδας εργασίας του Τυρταίου και των συνοδών τους και του Αντιδημάρχου Κοινωνική Πολιτικής Βαγγέλη Αυγουλά και της Αντιδημάρχου Οικονομικών Νίκη Βομπιράκη.

Τα θέματα της συζήτησης ήταν η εκπροσώπηση ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες στους φορείς λήψης αποφάσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, η ενεργός συμμετοχή ατόμων με αναπηρίες ως ενεργοί πολίτες της τοπικής κοινότητας και οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες των ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες μέσα από προγράμματα μη τυπικής μάθησης. Στο τέλος της συνάντησης έγινε ανοικτή συζήτηση μεταξύ των πολιτών και των εκλεγμένων στην διοίκηση του Δήμου για θέματα που αφορούν την προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους.

Η δεύτερη μέρα του εργαστηρίου φιλοξενήθηκε στο Κέντρο ΑμΕΑ Ιλίου όπου φιλοξενείται το Σωματείο Τυρταίος. Εκεί η προϊστάμενη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου παρουσίασε το έργο της Κοινωνικής Υπηρεσίας και μίλησε για την στήριξη που πρέπει να προσφέρεται στο οικογενειακό και  φιλικό περιβάλλον ενός ατόμου με αναπηρία εγγενή ή επίκτητη. Τέλος, έγινε παρουσίαση του έργου του Τυρταίου για τον έτος 2012-2013 καθώς των διακρίσεων των αθλητών του σε εθνικές, Ευρωπαϊκές και Πανελλαδικές διοργανώσεις.

Την τρίτη και τελευταία μέρα του εργαστηρίου έγιναν δράσεις διάδοσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και της τοπικής αγοράς. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Τυρταίου έκανε περίπατο στο κέντρο του Ιλίου, μελετώντας θέματα προσβασιμότητας σε δημόσιους χώρους, εμπορικά καταστήματα και χώρους διασκέδασης όπως καφετέριες. Η ομάδα συντονισμένα επισκέφτηκε τοπική καφετέρια θέλοντας να δείξει ότι υπάρχει η ανάγκη και υπάρχουν αρκετά άτομα τα οποία θα μπορούσαν να είναι θαμώνες εφόσον γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες και από τους καταστηματάρχες.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.