PEDIA

Ελλάδα, Ίλιον

Στο πλαίσιο του προγράμματος PEDIA: Ισότητα Συμμετοχής για την Ανάπτυξη Ικανότητας Ένταξης, το Αθλητικό Σωματείο ΑμΕΑ «Τυρταίος» και ο Δήμος Ιλίου υποδέχτηκαν τον Δήμο Αττάλειας της Τουρκίας και την εθελοντική ομάδα ΑμεΑ του Δήμου. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν η υλοποίηση ενός πενταήμερου εργαστήριου ανταλλαγής καλών πρακτικών σε θέματα συμμετοχικότητας των ΑμεΑ στην πολιτική ζωή σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και θέματα προσβασιμότητας στην πόλη.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Ειδικό Σχολείο στο Ίλιον και το δημαρχείο Ιλίου όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κο Βαγγέλη Αυγουλά, την Αντιδήμαρχο Οικονομικών Νίκη Βομπιράκη και τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κο Χαραλαμπόπουλο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εκπροσώπηση των ΑμΕΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση, τις πολιτικές για την διευκόλυνση των ευπαθών ομάδων καθώς και την προσβασιμότητα στην πόλη.

Εν συνεχεία, η ομάδα των νέων έκανε περίπατο στο κέντρο του Ιλίου παρατηρώντας τις υποδομές και τις συμπεριφορές των συμπολιτών απέναντι σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Επίσκεψη έγινε επίσης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα, όπου οι δύο ομάδες παρουσίασαν άτομα με αναπηρίες τα οποία μετέχουν ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου τους και είναι εκλεγμένοι στο Ελληνικό και Τουρκικό Κοινοβούλιο αντίστοιχα.

Για θέματα αποκατάστασης αναπηρίας στην Ελλάδα, η ομάδα επισκέφτηκε και μίλησε με τους υπεύθυνους του δημόσιου Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπηρίας στο Ίλιον και το ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης «Ανάπλαση» στην Νέα Ιωνία.

Πέρα από την εκπαιδευτική αξία της συνάντησης, οι νέοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της χώρας μας. Προς τιμή τους και για το κλείσιμο του εργαστηρίου δόθηκε παραδοσιακό δείπνο σε ταβέρνα του Ιλίου, με την συμμετοχή της χορευτικής ομάδας «Κορυβάντες» ο οποίοι χόρεψαν χορούς από περιοχές της Ελλάδας.

Πρόκειται για το δεύτερο διακρατικό εργαστήριο που πραγματοποιείται μέσω του προγράμματος PEDIA. Το πρώτο εργαστήριο έλαβε χώρα στην Αττάλεια με αποστολή από το σωματείο Τυρταίος.

Το πρόγραμμα PEDIA, το οποίο ξεκίνησε τον Μάιο του 2013 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014, συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση του Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης.

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε και το FB https://www.facebook.com/pediaproject

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.